6 Mart 2015 Cuma

Küçükçekmece İlçesi Atakent Mahallesi Doğal Kaynak Analizi Ve Yerleşim Alanlarındaki Değişimi ( 1996 – 2014) / 2015



Bu rapordaki bilgiler izinsiz kullanılamaz.

2500 yılı aşan bir tarihe sahip ve üç imparatorluğa ev sahipliği yapmış olan İstanbul’un mekânsal gelişimine bakıldığında; esas olarak tarihi yarımada, Beyoğlu ve Boğaziçi kıyılarında dağınık şekilde yer alan köy ve semtlerden oluştuğu görülmektedir. Kent, coğrafi konumu nedeni ile doğu ve batı yakalarında, Marmara Denizi kıyılarında ve Boğaziçi kıyılarında lineer bir şekilde gelişmiştir. Cumhuriyet’in ilanı ile başkentin Ankara’ya taşınması ile yönetimin ve gücün odağı olan İstanbul önemi idari olarak azalmış, fakat ticari olarak ülkenin her zaman en önemli şehri olmuştur. 1950’lilerde başlayan hızlı sanayileme süreci ile beraber İstanbul eski dönemlerdeki gücünü yavaş yavaş toplamaya başlamıştır. Sanayileşmeye paralel olarak kentleşmenin hız kazanması İstanbul’un yeniden yapılanma sürecini de başlatmıştır. Kentin ve konut alanları hızlı kentleşme süreci ile beraber dönüşüm sürecine girmiştir. Bu yıllarda kent merkezden 30 km. yarıçaplı bir alan içinde olduğu görülmektedir. 1960’lı yıllarda kentin sınırları Küçükçekmece ve tuzla ilçelerine kadar gelişmiştir. Yine bu dönemde hızlı nüfus artışına ve buna paralel gecekondulaşma sorunları da başlamıştır. Giderek genişleyen ve göç alan İstanbul 1970’lerde kentin sınırları doğuda Gebze batıda ise Silivri’ye kadar genişlemiş ve kent merkezinden 40-45 km. yarıçaplı bir alana yayılmıştır. Bu dönemde Kent merkezinde yer alan sanayi alanlarının varlığı İstanbul’a yüklenen misyon nedeni ile tartışılmaya başlanmış ve kent merkezinde hizmetler sektörünün gelişmesi ile arsa fiyatları da yükselmeye başlamıştır. Yeni konut alanlarının ihtiyaçları artmış, artan nüfusun barınma ihtiyaçları için toplu konut alanları belirlenmiştir.

Çalışma alanımız olan Atakent Mahallesi 1979 yılında Toplu Konut Alanı ilan edilmiştir. 1984 yılına kadar sağlıklı bir kamulaştırma çalışması yapılamamakla birlikte alan, 1984-1985 yıllarında T.C. Emlak Bankası tarafından, Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi’ne önerilmiş, toplu konut nazım ve uygulama planlarının yapılmasına başlanmıştır. Halkalı Toplu Konut Projesi, Toplu Konut Kanunu kapsamında 80' li yıllarda T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından özel firmalara ihaleyle Emlak Bankası kanalıyla yaptırılan kent dışı bir uydu kenttir. Bölgedeki 3 etap halindeki ilk yapılaşmalar 1990 yılında başlamış ve 2001 yılında tamamlanmıştır. Halkalı çöplüğünün 90’lı yılların ortasında kapanması, sağlık ve ulaşım yatırımları, özel üniversitelerin bölgeye gelmesi, sanayi bölgelerine yakınlık ve konumundan dolayı bölge yatırımcıların gözdesi durumuna ulaşmış ve özel sektörde bu gelişmede yerini almıştır.

Çalışmamızda bölgenin coğrafi konumu, topoğrafyası, hidrolojisi, iklimi, flora ve faunası, eski ve yeni planları incelenmiş; 1996, 2009 ve 2014 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanmış yüksek çözünürlüklü ortofoto görüntülerinden yararlanılarak yerleşme alanlarının gelişmeleri Coğrafi Bilgi Sistemi yardımıyla üst üste çakıştırma yöntemi (Overlay) değerlendirilmiş; swot analizi yapılarak tamamlanmıştır.


Raporun tamamı ve  sormak istedikleriniz için ordanburdanhertelden@gmail.com adresine mail atmanız yeterlidir


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder